5 chocolade feitjes die je nog niet wist

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 18:00

Iedereen weet wat chocolade is, hoe het er uitziet, hoe het smaakt en welke soort chocolade je zelf het lekkerste vind. in deze blog vertellen we je leuke feitjes die je nog niet wist van chocolade. Een ding dat je wel zeker weet..... de  chocoladereep moet altijd op haha.

1. Amsterdam is 's werelds grootste cacaohaven

Als je aan chocolade denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan Nederland. Nee, naar onze Belgische buren die bekend staan ​​om hun goede chocolade. Of naar Ecuador, Brazilië of een ander cacaoproducerend land. Amsterdam heeft de grootste cacaohaven ter wereld. Jaarlijks arriveert hier meer dan 600.000 ton cacao vanuit West-Afrika op grote schepen. Dit komt overeen met 1 ,5% van de wereldproductie. Ons land was ooit de grootste cacaoverwerker, maar moest rond 2012 zijn positie afstaan ​​aan landen als Ivoorkust en Ghana.

 

2. De hoogste chocoladefontein uit de geschiedenis is 12,27 meter hoog

De Oostenrijkse chocolatier Helmut Wensitz heeft al vele prijzen gewonnen voor zijn chocolaatjes. U kunt ook records toevoegen vanaf 11 april 2019. Dat jaar opende hij de chocolaterie Pralinenwelt met 's werelds hoogste chocoladefontein. De fontein is 12,27 meter hoog en staat ingeschreven in het Guinness Book of Records.

 

3. Ronde chocolade smaakt zoeter

Charles Spence, een experimenteel psycholoog aan de universiteit van Oxford, experimenteert graag met eten en drinken. Het is interessant omdat je het niet alleen met je tong kunt proeven. Al je zintuigen spelen een rol. Vis smaakt bijvoorbeeld lekkerder als je op het strand zit, smaakt beter met zwaar bestek dan met een plastic vork en ronde chocolaatjes zien er zoeter uit.

 

4. Chocolade maakt je letterlijk blij
Chocolade maakt je om meer dan drie redenen gelukkig. Ten eerste maakt het eten van chocolade endorfines vrij, de feel-good chemicaliën in je hersenen. De aanmaak van endorfine in het lichaam wordt gestimuleerd door bepaalde stoffen die in chocolade voorkomen. Deze stoffen zijn afkomstig van het eten van suikers en vetten (waarvan er veel ook in chocolade zitten). Bovendien houden je hersenen ervan dat chocolade in je mond smelt, wat extra endorfine aanmaakt.
Tot slot speelt onze associatie met chocolade een rol. Als je klein was, kreeg je waarschijnlijk chocolade als je aardig was. Of denk aan de chocoladeletters en paaseitjes die je op Sinterklaas eet. Chocolade roept goede herinneringen op, dus chocolade eten als je verdrietig bent, kan je een beetje geluk brengen.

5. Vroeger kon je met cacao betalen

De eerste volkeren die cacaobomen gingen planten waren de Maya's, Azteken en Tolteken. Ze beschouwden cacao als het "voedsel van de goden". Ze gebruiken het om 'xocolatli' te maken, een dik schuimige chocoladedrank. Chocolade zoals we die nu kennen, werd nog niet gegeten. Cacao werd gewaardeerd om zijn geneeskrachtige en lustopwekkende eigenschappen en werd daarom ook als betaalmiddel gebruikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.