Chocolade bewaren. Daar krijgen we best wel eens vragen over. Daarom leggen we hier graag kort uit waar je op moet letten. En waarom.
Met onze webwinkel vol bijzondere chocolade weten we inmiddels als geen ander hoe belangrijk het is om chocolade goed te bewaren. Want chocolade is best een gevoelig product. Leg het in de volle zon en er blijft letterlijk niks van je chocolade over. Maar ook te koud of te vochtig is niet goed. Daarom hier advies in 5 punten om rekening mee te houden.
Chocolade bewaren. Vijf tips.
1. Niet te warm. De ideale bewaartemperatuur is 10-18 graden. Precies daarom draait onze koeling in de zomer overuren. Gelukkig wordt het nu aangedreven door zonnepanelen. Voor het gezin is het geen probleem als de chocolade iets warmer is. Tot 25 graden en niet veel aan de hand. Bovendien kan het behoorlijk snel gaan. Als je chocolade luchtdicht op een koele plaats bewaart, is deze meestal vele jaren houdbaar. Zet je hem op een zonnige plek, dan wordt hij binnen een paar minuten wit, of smelt hij helemaal weg.
2. Noch koud noch nat. Chocolade houdt er ook niet van om koud of nat te zijn. Chocolade bewaar je daarom niet in een vochtige kelder of koelkast. Vooral als je een chocoladereep hebt geopend, kun je deze het beste droog bewaren. Ook zie je de structuur minder worden als het te veel afkoelt. en uit Eindelijk gaat de smaak ook achteruit. Het is het beste om niet onder de 10 graden te bewaren. Maar maak van je badkamer ook niet je chocoladevoorraadkast ;)
3. Bewaar je chocolade niet in de koelkast of in de zon. Je wilt het luchtdicht en in een koele, donkere ruimte bewaren. Jouw ideale situatie is misschien wel gewoon een tof plekje in huis. Als tijdens het hete seizoen echter temperaturen van 25-30 graden heersen, wordt koeling geadviseerd. Maar met knoflook doordrenkte chocolade is misschien een bizarre smaakcombinatie, maar dit niet aan te raden. Controleer voor het beste resultaat of de verpakking goed gesloten is, anders riskeer je kruisbesmetting met krachtige aroma's zoals knoflook.
4. Chocolade kun je lang bewaren. Fabrikanten zetten altijd een houdbaarheidsdatum op de reep. Goed afgesloten cacao goudstaven gaan meestal langer mee als ze op de juiste manier worden bewaard. je merkt geen verschil in kwaliteit . Sterker nog... veel goede chocolade wordt pas lekkerder als hij een beetje rijpt. Daarom laten veel chocolatiers hun chocolade enkele weken staan nadat deze op smaak is gebracht. Aan de andere kant, als je je chocolade te warm, te koud of te nat bewaart... wordt een reep binnen een half uur wit. Nog perfect eetbaar, maar veel minder smaakvol.
5. Chocolade ramp? Gewoon smelten. Heb je niet goed voor je chocolade gezorgd en lag deze in de zon ? Niet meer doen he, de cacaoboeren hebben er veel tijd in gestoken, de chocolatiers hebben ervoor moeite aan besteed en Natuurlijk, je hebt voor de chocolade betaald, maar als je van je chocolade houdt, ga je dit natuurlijk ook waarderen. Maar er is Oplossing! Chocolade die gesmolten is en weer gestold is kun je wel eten, maar is meestal niet lekker meer. Het beste is dat je de chocolade gewoon weer doet smelten... en goed kunt laten uit stollen. op de juiste temperatuur. Dan keert de prachtige gloed terug en smelt de heerlijke structuur in je mond. Dit wordt temperen genoemd.
Reactie plaatsen
Reacties